Ik zie zo vaak, vooral moeders, fietsen door de stad. Tegen de wind in trappen terwijl hun kind heerlijk koekjes zit te eten achterop of in de bakfiets.
Ik zag zelfs laatst een fiets waar een soort tentje was gemaakt achter op de bagagedrager. Zo kan je kind lekker droog zitten terwijl jij door de regen fietst. Superlief, toch?
Want ja, ons kind moet het goed hebben. Daar zorgen we zo goed voor, dat we ze met alle liefde in ons heel veel levenslessen ontnemen.
Zorgen voor je kind
We zijn zo druk bezig met het zorgen, met het voorkomen dat ons kind iets overkomt. Maar daardoor schieten we zelf in de stress.
Ik heb veel met moeders gewerkt. Mijn les aan hen was: zorg eerst goed voor jezelf. Want als jij niet fit en gezond bent, wie zorgt er dan voor je kind?
En kinderen vinden die overbezorgdheid van hun ouders vaak helemaal niet fijn.
Ik kom regelmatig in een Luisterkind-afstemming tegen dat een kind aangeeft last te hebben van de stress van de ouder. Ze willen niets liever dan samen gezellig aan de tafel eten, een verhaaltje voor het slapen gaan. Een ouder die goed voor zichzelf zorgt.

Weerbare kinderen
Een gevolg van alle goedbedoelde zorgen is dat kinderen zelf niet weerbaar worden.
Een meisje van 16 vertelde me laatst dat 2 meiden van haar school ruzie stonden te maken. Ze belde allebei met hun moeder. Dan verwacht je dat een moeder zegt: “praat het uit, maak het weer goed” of zoiets. Maar wat er gebeurde was dat beide moeders naar de school kwamen, met elkaar ruzie gingen maken en de meiden stonden toe te kijken.
Dan gaat er in mijn ogen toch echt iets mis.
Je wilt toch niet dat ze, als ze halverwege de 30 zijn en een collega maakt een nare opmerking, dat ze dan nog steeds hun moeder bellen?
Deze meiden leren niet voor zichzelf te zorgen. Iemand anders doet dat voor hen. Grote kans dat ze in hun volwassen leven heel snel stress ervaren. Overspannen raken, de signalen niet herkennen en met een burn-out thuis komen te zitten. Je hoort het al vaak. Jongvolwassenen die het leven zwaar vinden.
Uiterlijke schijn
We bemoeien ons heel erg met elkaar. Maar vooral gericht op uiterlijke zaken. Je moet er goed uitzien, lekker eten, naar mooie plekken in de wereld gaan en gelukkig zijn. Veel vrienden hebben en vooral veel likes op social media.
Maar waar we de meeste behoefte aan hebben is contact met ander mensen, aandacht, een compliment, plezier, ontspanning, een knuffel.
Het is niet voor niets dat mindfulness, yoga, het spirituele werk een hoop aandacht krijgt. We zoeken naar de sprankeling in ons, naar ons basisvertrouwen. Maar als je in je jonge jaren al het werk voor je gedaan is, hoe kan je dan op jezelf vertrouwen? Dat is dan best ingewikkeld.
De innerlijke stem
Denk je nou: hoe kan ik mijn kind echt het beste helpen en ondersteunen? Dan kan een Luisterkindafstemming hulp bieden. Tijdens een afstemming luister ik naar de innerlijke stem van je kind. Je kind weet heel goed wat het nodig heeft, waar hij of zij behoefte aan heeft. En kan ook aangeven hoe jij daar als ouder de beste rol in kan spelen.
Herken jij bij jezelf dat je je vaak zorgen maakt. Dat je snel in de stress schiet en graag wil huilen als het op je werk of in een relatie tegen zit? Ook dan kan een afstemming helpen. Want ook jij weet eigenlijk heel goed wat je zelf het meest nodig hebt. Je innerlijke stem kan je dat haarfijn uitleggen. We zijn zo gewend om ons hoofd de leiding te geven. Maar die werkt net als de moeder op het schoolplein. Die bedoelt het goed, maar helpt vaak niet.