Wat is systemisch werken

We komen uit een gezin, we hebben een vriendenkring, werkomgeving, sportgroepen. Allemaal systemen met gedrag wat daarbij past.
In het gezin waar je bent opgegroeid had je een andere positie dan in je huidige gezin. Bij je werk een andere positie dan bij je sportvereniging.
In ieder systeem hoort een plek die daar bij past. Maar soms gaat loopt dat anders.

Heb jij gezorgd voor je vader of moeder, omdat die ziek of overspannen was?
Neem jij het altijd op voor je zusje, broertje, nichtje, oom, tante? Het zwarte schaap in de familie?
Dit doe je waarschijnlijk uit liefde of omdat je niet weet hoe het anders kan/kon. Maar het is niet de rol die je zou moeten hebben. Het kost energie omdat je de taak van iemand anders overneemt. En dat kan je in je dagelijkse leven in de weg zitten.

Heb jij altijd al het gevoel gehad dat je een broertje of zusje had, maar dit wordt ontkent door je ouders? In een opstelling wordt soms duidelijk dat er nog een ongeboren kindje in het systeem hoort.

Voel jij je vaak schuldig over zaken die eigenlijk helemaal niet op jou van toepassing zijn? Wereldse zaken, nieuws op tv, verhalen uit de buurt? Een opstelling kan inzicht geven in een stuk dat je familie al lang meedraagt en waar jij je verantwoordelijk voor voelt. Normen vanuit de kerk, het klein houden van wijze vrouwen, een keuze die een familielid ooit gemaakt heeft en die toen het beste leek, maar achteraf nog op de familie schouders rust. Hier kan jij je, onbewust, in het hier en nu nog schuldig over voelen.

Door een situatie op te stellen maak je de dynamiek die er speelt zichtbaar en kunnen dingen “op z’n plek” gezet worden. Waardoor de druk minder wordt en je meer je eigen leven mag en kan leiden.

Een leuk artikel waar je meer over familie opstellingen kan lezen: artikel Trouw 2020

Bel of mail me (contact) voor meer informatie of het maken van een afspraak.

gezinssysteem